Een greep uit de Speelplezieractiviteiten in maart t/m mei 2016

Eerste uitreiking certificaten VVE Speelplezier Antroversie

12 Maart ontvingen 10 pedagogisch medewerkers van de stichting Vrije Peuterspeelzaal in Almere hun certificaat VVE Speelplezier Antroversie.
De Antroversie Speelplezier is in samenwerking met Speelpleziermethodiek ontwikkeld door de Noach Academy in Maastricht en wordt uitgegeven en getraind door BVS schooladvies. Mede-ontwikkelaar en trainer Speelplezier Antroversie Joyce van de Meijden heeft de groep getraind.

Proficiat voor zowel de medewerkers als de trainer! 

De dvd ‘Speelplezier in het atelier’ is uit !

Voor meer informatie klik hier

Spelend met peuters op ontdekkingsreis

18 maart  verzorg ik voor een grote groep pedagogisch medewerkers van SCOH Den Haag een interactieve middag: ‘Spelend met peuters op ontdekkingsreis’. Het in plaats van productgericht, handelingsgericht bezig zijn staat deze middag centraal.

Opleiding tot Speelpleziertrainer

4 april starten vier Bazalt-HCO-adviseurs met het specialisme ‘jonge kind en spel’ met de opleiding tot Speelpleziertrainer.

Conferentie Het jonge kind op het juiste spoor

6 april staat Speelpleziermethodiek met een informatie- en verkoopstand op de conferentie Het jonge kind op het juiste spoor in de rijtuigenloods in Amersfoort. Ook verzorg ik daar een workshop: Met poppen leren luisteren, praten, samenspelen en denken over denken.

Inhoud:  
Het kijken naar poppenspel en het spelen met poppen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling. Het helpt tevens om emoties te verwerken, te herkennen en te benoemen en om vanuit verschillend perspectief te denken en te handelen. Speelpleziermethodiek besteedt hier met de dagelijkse Speelplezier speel-leerroutines structureel aandacht aan. Ik laat tijdens deze presentatie zien en ervaren hoe je dagelijks in de grote en in de kleine groep met eenvoudig (tafel-)poppenspel het kijken, luisteren, samenspelen, praten en denken over denken kunt stimuleren. 

1 juni speciaal voor Speelpleziergebruikers:
voorlichting De Groeiwijzer voor de kleutergroep in Excel

We hebben de items uit de nieuwste versie van de Groeiwijzer in een Excel-bestand  gezet. 
Je kunt nu in een groepsoverzicht na een BA of op een ander moment snel iets aankruisen en met een klik op de knop heb je  een overzicht per kind. Volgens het team van De Tangram dat het uitprobeerde, scheelt het heel veel registratietijd!!!!.
1 juni zullen programmeur Toussaint Lemeer en ik  om 13.30 uur en om 16.00 uur onder het genot van een kop koffie of thee samen een voorlichting verzorgen. We zullen dan ook de kosten voor aanschaf en begeleiding bij  de invoering aangeven. De toegang tot die middag is gratis.

Tevens zal ik die middag het aanbod en de nieuwe materialen voor schooljaar 2016-2017 toelichten.

Locatie: Het Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, 6412CD Heerlen.
Wil je deelnemen, stuur dan even een mail en geef aan met hoeveel personen en hoe laat (13.30 uur of 16.00 uur) jullie komen.

Ik hoor graag van jullie. 

Vernieuwing Speelplezieruitgaven

Vanuit  trainen en volgen van pedagogisch medewerkers, leerkrachten en trainers en vanuit nieuwe onderwijsinzichten, worden de werkwijze, de Speelpleziertrainingen en de Speelplezierthema’s steeds meer verfijnd en aangepast. De oude Speelplezier-moduleklapper en de Speelplezier-themaklapper uit de Consent-periode 2002 t/m 2004 werden in de Intersym-periode 2009 en 2010 vervangen door de uitgebreide Speelplezier speel-leerwijzers en de Speelplezier speel-leerthema’s. Momenteel worden de Speelplezier katernen omgezet in een Speelplezierpakket met:

  • de publicatie ‘Spelenderwijs voor- en vroegschoolse educatie’;
  • gebruikersvriendelijke pakketten met i.p.v. themaboekjes, thematische speelplankaarten met afbeeldingen van de spelhandelingen, woordclusters en beschrijvingen van de Speelplezier-spelleerroutines en de daaraan gekoppelde doelen;
  • vier handpoppen;
  • de vijf Speelplezier-dvd’s;
  • een usb-stick met formulieren voor dag- en weekplanning;
  • naar wens de Groeiwijzer in Excel.

In september 2016 verschijnen de nieuwe Speelplezierpakketten. De materialen zullen ook los verkocht worden. De katernen van 2009 en 2010 verkopen we  momenteel niet meer. Ze zijn voor Speelpleziergebruikers op aanvraag wel nog digitaal verkrijgbaar.

Presentatie Speelplezier speelplankaartenset

Tijdens een interactieve presentatie worden de Speelplezier speelplankaartensets gedemonstreerd. De kaarten kunnen binnen iedere werkwijze in een peuter- of kleutergroep gebruikt worden.   

6 september van 19.00 uur tot 21.00 uur in Maastricht 

7 september van 13.30 uur tot 15.30 uur in Heerlen

7 september van 16.00 uur tot 18.00 uur in Heerlen

21 september van 14.00 uur tot 16.00 uur in Maastricht

Entree: €10,- per persoon inclusief een kopje  koffie, thee of een glaasje fris.
Vanaf 1 mei kun je je aanmelden via de website onder de button ‘aanbod en inschrijving workshops’.

Speelplezierworkshops in het Cultuurhuis Heerlen

De workshops in het Cultuurhuis worden zeer goed bezocht. We zien veel bekende  maar ook steeds meer nieuwe gezichten. 
Er vindt dit jaar nog één workshop plaats en wel op 25 mei ‘Speelplezier in de bouwhoek’. Deze workshop is volgeboekt. Het aanbod voor schooljaar 2016-2017 verschijnt uiterlijk 1 mei op de website.